Producenter og deres vine

Egen import

 • I Comelli, Friuli Anden familie generation af producent af de klassiske friulanske dessertvine Ramandolo og Picolit, samt af de andre klassiske friulanske vine fremstillet på lokale druesorter som Friulano og Refosco. Ramandolo er lavet på Verduzzo druen, der udtrykker sig maksimalt på bakkerne omkring Ramandolo landsbyen, hvorfra vinen har taget sit navn. Ramandolo var den første vin (ud af hidtil to) fra Friuli, der opnåede DOCG status, og den opnår sin søde smag via appassimento metoden, hvor druerne efter høsten lægges til at tørre i en periode inden vinifikationen starter. Dette dehydrerer druerne hvilket koncentrerer sukkerindholdet i dem og dermed giver vinen sin sødme. De to versioner, som I Comelli producerer adskiller sig ved at Ronc de Madelene druerne udelukkende stammer fra marken af samme navn (og således er en enkeltmarks riserva), og derudover adskiller de sig dels ved længden af appassimento perioden (Ronc de Madalene ligger ca. 2 uger længere) og dels i fermenteringen, der for Ronc de Madalenes vedkommende foregår i små egetræs fade, hvor basis versionen udelukkende ligger i ståltanke. Picolit (der laves på druesorten af samme navn) var den anden friulanske vin, der opnåede DOCG status, og også denne fremstilles efter appassimento metoden. Alle tre vine er glimrende dessertvine, specielt til tærter og kager baseret på mandler og nødder, men kan sagtens også drikkes til ost, og basis Ramandoloen kan endvidere også anvendes som en glimrende alternativ aperitif. Friulano druesorten er den bedste ambassadør for friulanske hvidvine lavet på lokale druesorter og Friulano er klart den hvidvin, som de lokale drikker mest af. Tilsvarende er Refosco den mest typiske friulanske rødvin fremstillet på lokale druesorter og klart den rødvin, der drikkes mest af i Friuli. Derudover trives flere af de internationale druesorter som Pinot Grigio, Sauvignon, og Merlot fint i Friuli, hvilket I Comellis versioner af disse vine er fine eksempler på. I Comelli dyrker også den nu ellers praktisk talt forsvunde lokale Cjavalgjan druesort og som et yderst interessant og velsmagende kuriosum tages også denne meget sjældne vin hjem, der, så vidt vides, kun findes i handel udenfor Friuli hos os.
  Smagt første gang i 2003 hos I Comelli selv til en forrygende middag, hvor jeg lærte begge generationer af familien at kende.
 • Cantina Puianello, Emilia-Romagna Et af de første vinkooperativer, der siden 1938 har produceret de klassiske mousserende emilianske vine på de lokale druesorter Lambrusco og Spergola. Bortset fra Ambrosia (der er en ikke-mousserende dessertvin fremstillet efter appassimento metoden beskrevet ovenfor under I Comelli) produceres alle disse vine efter Charmat metoden, hvor vinen undergår en ekstra sidste gæring i en lukket ståltank, hvilket bevirker at det under gæringen producerede kuldioxid ikke kan undslippe fra vinen, der dermed bliver mousserende. Grunden til man laver vinene mousserende er, at boblerne hjælper fordøjelsen, hvilket gør at vinene bedre akkompagnerer det tunge fede emilianske køkken, der er domineret af svin (skinke) og tunge fyldige pasta retter (lasagne, tortelloni, tortellini, etc) som de Lambrusco-baserede vine er ultimative vine til. De mousserende emilianske vine er nok mest kendte for deres kvantitet og ikke deres kvalitet, men Cantina Puianellos vine vidner om, der er undtagelser, som bekræfter denne hovedregel. Lambrusco fik i 1980'erne er rigtig skidt ry, men når man smager Cantina Puianellos forskellige Lambrusco-baserede vine til den mad de er skabt til, er man ikke i tvivl om kvaliteten af vinene og hvor godt de passer til det emilianske køkken, hvorfra mange af de retter vi betragter som indbegrebet af italiensk mad stammer. Rocca Bianello og Puianello1938 vinene må endelig siges at være eksempler på indbegrebet af Piccola Enoteca Italianas vinfilosofi, da de er lavet på Spergola druen, der kun dyrkes på bakkedragene omkring Scandiano by.
  Smagt første gang i 2019 til en glimrende italiensk middag domineret af min kones hjemmelavede pasta, hvor vinen var sponsoreret af min ven Simone, der tidligere var ansat ved Casali Viticultori, som jeg ikke længere importerer fra.
 • Laila Libenzi, Marche Tredie familie generation af producent af den klassiske marchesiske hvidvin Verdicchio di Castelli di Jesi, der er den altoverskyggende hvidvin i denne region og som er lavet på den lokale druesort Verdicchio. Laila Libenzis Poggio Casalta Verdicchio har en friskhed med et strejf over i det citrusagtige, der gør den til en rigtig dejlig sommer hvidvin, der ikke nødvendigvis kræver mad til. Derudover importeres Laila Libenzis toprødvin, Rosso Torrile der er lavet på Montepulciano druesorten (der er mere berømt fra Marches sydlige naboregion Abruzzo), samt to andre rødvine Rosso Piceno Rubideo og Rosso Conero Zizzero, der også begge er fremstillet på Montepulciano druesorten, men som stammer fra de to forskellige geografiske områder Piceno og Conero.
  Smagt første gang i 2008 på Enoteca Bischoff i Trieste, hvor jeg lærte yngste generation af familien at kende. Ved mit første besøg hos dem i april 2013 lærte jeg mellemste generation af familien at kende i form af selv samme Laila, der som lille pige for over 60 år siden inspirerede sin far til at opkalde den da nyetablerede vingård efter sig. Hun og hendes mand er nu begge pensionerede men trakterede mig med den dejligste frokost af pasta med hjemmedyrkede grøntsager, naturligvis akkompagneret af gårdens egne vine.
 • Amalia Cascina in Langa, Piemonte Ung meget lovende producent af de klassiske piemontesiske rødvine lavet på de traditionelle piemontesiske druesorter Dolcetto, Barbera, og Nebbiolo. Amalia har deres vinmarker omkring Monforte d'Alba i hjertet af et af de bedste rødvinsområder i Italien, hvor Barbera og Nebbiolo druesorterne udtrykker sig optimalt. Flere af deres vine er premieret af vinmagasinet Decanter (Barolo) og Merum, fra Schweiz, (Langhe Nebbiolo), og deres vine er ikke blot karakteriseret af kvalitet men også af høj value for money. Deres Barbera Superiore og Barolo fadlages naturligvis omhyggeligt i overensstemmelse med vinlovgivningen for disse vintyper, hvorimod deres Dolcetto og Langhe Nebbiolo begge laves i en meget frisk udgave uden fadlagring hvilket for sidstnævnte er lidt atypisk for området, men dette har man valgt netop fordi Barolo'en nødvendigvis er så fadlagret og man gerne ville lave en diamentralt modsat vin baseret på Nebbiolo druesorten for at kunne præsentere en anden glimrende side af denne druesort, der typisk ellers ikke så ofte får lov til at komme til udtryk.
  Smagt første gang i 2013 på Enoteca Bischoff i Trieste, hvor deres fantastiske Barbera d'Alba Superiore var skyld i, at jeg kom alt for sent og lettere beruset hjem til middag en aften.
 • Vis Amoris, Liguria Ung lovende meget lille familieproducent, der kun har to en halv hektar marker, der udelukkende er tilplantet med Pigato, der er lokal grøn druesort fra Liguria i familie med Vermentino druesorten. Til gengæld producerer de så ikke mindre end seks forskelllige vine med deres Pigato druer, herunder en Metodo Classico Spumante, en passito dessertvin med ædel råddenskab, samt tre forskellige hvidvine og en enkelt orange vin. Hvidvinene er alle frugtige og lettere aromatiske, hvilket er karakteristisk for Pigato druesorten, og producenten sætter en ære i dels at fokusere fuldstændig kompromisløst på kvalitet og dels at respektere de lokale traditioner for fremstillingen af Pigato-baseret vin, som illustreret i den orange Verum vin, der betyder sand/ægte.
  Smagt første gang i 2016 på enoteca i Alassio i Liguria, hvor jeg straks lavede en mental note til mig selv om, at jeg burde undersøge muligheden for at samarbejde med dem. Ved mit første besøg hos dem i september 2017 blev dette indtryk kun bekræftet, da jeg på deres terrase med udsigt over deres vinmarker smagte mig igennem hele deres fantastiske Pigato-baserede sortiment af vine sammen med mit old boys baskethold.
 • Monte delle Vigne, Emilia-Romagna Top producent, der i snart 25 år har produceret de klassiske vine fra området omkring Parma, hvor producenten ligger, dvs. vine fremstillet på Malvasia, Lambrusco, og Barbera. Monte delle Vigne fremstiller både mousserende og ikke mousserende vine og de mousserende vine produceres alle efter Charmat metoden, hvor vinen, som også beskrevet ovenfor under Cantina Puianello, undergår en ekstra sidste gæring i en lukket ståltank, hvilket bevirker at det under gæringen producerede kuldioxid ikke kan undslippe fra vinen, der dermed bliver mousserende. Monte delle Vigne arbejder meget seriøst og kompromisløst i forhold til at levere topkvalitet i hver eneste flaske, hvilket også er opdaget af den vigtigste italienske vinguide gambero rosso, der har givet to af Monte delle Vignes vine, Callas og Rosso Monte delle Vigne, topkarakter (3 glas). Derudover er den tørre mousserende Malvasia Malvasia Selezione den vin som man i Parma nyder til den berømte lufttørrede Parma skinke (og dermed den ultimative vin til denne delikatesse), og endelig kan Argille fuldt ud måle sig med top Barbera Superiorer fra Alba i Piemonte. Smagt første gang i 2018 til en glimrende italiensk middag kreeret af min kone, hvor vinen var sponsoreret af Giovanni, min gode ven og oprindelige kontakt ved Monte delle Vigne, som tidligere var salgschef ved Casali Viticultori, som jeg ikke længere importerer fra.
 • San Valentino, Emilia-Romagna Anden generation af lille familie producent, der producerer de klassiske vine fra området omkring Rimini, hvor producenten ligger, dvs. vine fremstillet på Rebola, der er en lokal grøn druesort, og Sangiovese, som er mere berømt fra Toscana, hvor den giver anledning til de velkendte og prestigiøse Chianti, Vino Nobile, og Brunello vine. Druerne dyrkes økologisk og der er meget stor fokus på kvalitet, i det man arbejdet med meget lavt udbytte i markerne. Dette afspejles naturligvis i vinene, som gang på gang får meget fine vurderinger i vinguides, og rødvinene forvekles ikke sjældent med de førnævnte mere berømte (og dyrere) vine fra Toscana. Som en interessant anekdote kan nævnes, at deres hvide topvin Vivi, der har et stiliseret billede af Wonderwoman på etiketten er vinmagerens dedikation til sin kone. Smagt første gang i 2019 til en glimrende italiensk middag kreeret af min kone, hvor vinen var sponsoreret af Giovanni, min gode ven og oprindelige kontakt ved Monte delle Vigne, og tidligere Casali Viticultori.

For en mere detaljeret beskrivelse af disse producenter og deres vine til producenternes egne hjemmesider (der dog kan kræve kendskab til italiensk).

I samarbejde med Winewise

 • Bressan, Friuli Økologisk kult producent, der fra den gård, som har været i familiens eje i mere end 200 år, producerer nogle helt fantastisk intense og terroirprægede vine, der gang på gang får topkarakterer i den vigtigste italienske vinguide gambero rosso og vinder internationale konkurrencer.
  Smagt første gang i 2007 på VinItaly vinmessen.
 • Zidarich, Friuli Økologisk kult producent, der fra sin vingård på kalkhøjsletten Carso lige uden for Trieste, producerer nogle meget intense og mineralske vine, der afspejler Carso terroiret, og som gang på gang får topkarakterer i den vigtigste italienske vinguide gambero rosso.
  Smagt første gang i 2005 på en gourmet fiskerestaurant i Trieste i selskab med Stefan Jensen, indehaver af Winewise.
 • Gulfi, Sicilia Økologisk top producent, der producerer nogle af de bedste sicilianske vine baseret på den lokale druesort Nero d'Avola.
  Smagt første gang i 2010 til en glimrende italiensk middag kreeret af min kone, hvor vinen var sponsoreret af Stefan Jensen, indehaver af Winewise.
 • Lano, Piemonte Anden familie generation af kvalitets producent af de klassiske piemontesiske vine, herunder specielt Barbaresco.
  Smagt første gang i 2010 til en anden glimrende italiensk middag kreeret af min kone, hvor vinen var sponsoreret af Stefan Jensen, indehaver af Winewise.

For en mere detaljeret beskrivelse af disse producenter og deres vine henvises enten til Winewises hjemmeside eller producenternes egne hjemmesider (der dog kan kræve kendskab til italiensk).

Til forsiden
Piccola Enoteca Italiana. CVR: 34 36 21 57.
Tel: + 45 20 18 02 47. Mail: asgerhalkier@piccolaenotecaitaliana.dk